Friday, October 29, 2010

Ryža Čáry Máry a už to je!

Táto rýchlovka je fakt hotová za menej než štvrťhodinku a zelenina sa dá obmienať podľa toho, čo nájdeme v chladničke. Je super aj na spotrebovanie zvyškov z mrazáku alebo konzervy.

Kategória:  Bleskovka keď nás pochytí vlčí hlad, rapídny babský obed alebo večera (asi nič pre chlapov, keďže tí sú väčšinou mäsožravci:)

Potrebujeme teda:
  • hrnček ryže
  • trohuholník či dva Lunex typ syra 
 Tieto dve veci sú základ, ostatné je "co dúm dal", ja som našla
  • za hrsť nejakej mrazenej alebo konzervovanej zeleniny (trebárs mrkvu a hrášok)
  • konzervu cíceru (po česky cizrna pre zahraničné varešky)
  • píniové jadierka
  • cherry paradajky
  • čerstvý petržlen ak máme
  • soľ alebo vegeta, čierne korenie




Postup:

1. Uvaríme ryžu so soľou alebo vegetou v pomere koľko máme hrnčekov dvakrát toľko vody. Ciže 1 hrnček zalejeme dvoma hrnčekmi vody, ak máme hrnček a pol ryže (trebárs sme moc hladné alebo varíme pre dvoch) tak zalejeme 3 hrnčekmi vody atď. Prikryjeme pokrievkou a dávame pozor, kedy sa po zovretí voda odparí úplne, ryža je hotová.

2. Medzitým vysypeme mrazenú zeleninu do vody tak aby ju pokrývala, a necháme uvariť do mäkka tiež s trochou soli.












3. Keď je zelenina mäkká, zlejeme vodu a zmiešame horúcu ryžu so zeleninou a cícerom.












4. Vysypeme do misky, pridáme na kúsky pokrájaný Lunex čerstvý petržlen, oriešky, a ešte raz premiešame.












5. Pokrájame cherry paradajky napoly, pridáme k ryži, podľa chuti ešte dosolíme a dokoreníme, a zbaštíme. Lunex sa v horúcej ryži roztopí a chutí to mňam. Ak máme doma strúhaný syr, ten je výborný tiež namiesto trojuholníčkového syru. Iná zelenina môže byť kukurica, fazuľa, šošovica v konzerve, hríbiky, možno zvyšok šunky, fantázii sa medze nekladú :)

No comments:

Post a Comment